Ny fartsgrense for tilhengere

Alle tilhengere kan nå trekkes i inntil 80 km/t på veier der dette er tillatt.

Fra 60 til 80 km/t – også uten brems

Fra mars 2022 var det endring i reglene for fartsgrensene for tilhengere. Den tidligere fartsgrensen på 60 km/t for tilhengere uten brems (og som veier 300 kg eller mer) er nå oppjustert til 80 km/t, på veien med inntil 80 km/t fartsgrense.

En forutsetning er selvfølgelig at tilhengeren er i forsvarlig stand til å trekkes i denne hastigheten, og at lasten er tilstrekkelig sikret. Det er spesielt viktig å sjekke at det ikke er sprekker og andre skader på dekkene.

Noen tilhengere i 100 km/t – etter særskilt godkjenning

De nye reglene tillater også at visse tilhengere kan godkjennes for inntil 100 km/t. Dette kalles en Tempo 100-godkjenning. For at dette skal være tillatt, må tilhengeren tilfredsstille en rekke tekniske krav.

Tilhengere som skal trekkes lovlig i mer enn 80 km/t må gjennom en egen teknisk godkjenning hos Statens vegvesen. Ved godkjenning vil eieren få et eget godkjenningsdokument som må medbringes under kjøring, og et eget merke som skal monteres på tilhengeren.

Et annet krav er at tilhengeren må ha en godkjent  EU-kontroll på samme måte som for personbiler, og at dekkene ikke kan være eldre enn 6 år. I tillegg er det visse vilkår som må være oppfylt for bilen som trekker tilhengeren.

På Statens Vegvesen sin prøvekalkulator kan du legge inn registreringsnummer for bil og tilhenger for å sjekke om kombinasjonen er egnet for Tempo 100-godkjenning.

Bestill service på din tilhenger
Foto: Knut Opeide/ Statens vegvesen
Ta turen innom oss for en hyggelig bilprat, enten du skal ha bilen på service, har fått skade eller trenger en nesten ny bil.