E10 bensin - tank i vei?

E10 blir snart standarden på norske bensinstasjoner.

I løpet av våren 2023 kommer det en ny bensin i pumpene på bensinstasjonene i Norge. Bensinkvaliteten som er på vei heter 95 E10, og denne tar bensinen enda et skritt i mer miljøvennlig retning.

Alle som har kjørt og eid bil i noen år er kjente med begrepet 95 Oktan. Det som ikke alle vet er at er at denne bensinen har hatt 5 % bioetanol tilsatt. Denne bensinen endrer nå både karakter og navn. Den nye bensinkvaliteten vil hete 95 E10 i fremtiden og vil få en tilsetning på 10 % bioetanol.

Ved å øke innblandingen av bioetanol blir drivstoffet mer fornybart, og dette er viktig og nødvendig for å redusere klimautslippene.

Hva betyr dette for deg?

E10 er et bensinprodukt. Kjører du dieselbil, påvirker dette altså ikke deg.

Mest sannsynlig påvirker ikke overgangen til E10 deg som kjører bensinbil heller. De få bensinbilene som ikke er godkjent til å fylle E10, er typisk eldre biler, eller noen av de første modellene med turboinnsprøyting.

E10 blir altså det nye hovedproduktet som vil finnes på alle bensinstasjonene i Norge, og som du trygt han fylle.

E5, som inneholder 5 % bioetanol, vil du derimot ikke finne på enhver stasjon, men denne kvaliteten skal være tilgjengelig på mange stasjoner.


Hvordan vet jeg om jeg kan fylle E10 på min bensinbil?

Stort sett alle bensinbiler kan kjøre på E10. Har du en bensinbil fra 2011 eller nyere, er bilen godkjent for E10. Sjekk for øvrig bilens instruksjonsbok for å se hvilke drivstoff bilen er godkjent for å bruke.

Du skal også tydelig se på drivstoffpumpene hva slags kvalitet du fyller. Illustrasjonen under viser hvordan drivstoffpumpene kan være merket.

Hva gjør jeg hvis bensinbilen min ikke er godkjent for E10?

Hvis bilen din er blant de få som ikke kan tanke den nye bensinkvaliteten E10, må du fortsette å fylle produkter merket E5. Disse bensinkvalitetene kommer fremdeles til å finnes på mange av landets energistasjoner, slik at de som trenger et alternativ, fortsetter å ha det.

Alle bensinbiler er godkjent for E5. Det samme gjelder andre motoriserte kjøretøy og apparater med bensinmotor, slik som båter, gressklippere og liknende.

Les mer på Drivstoff Norge sin webside.

Ta turen innom oss for en hyggelig bilprat, enten du skal ha bilen på service, har fått skade eller trenger en nesten ny bil.